Monday, September 7, 2009

harmoni.

situasi 1 :

india : rumah saya ada hantu. sy takut.sy panggil org melayu datang azan.tlg halau hantu (suara tenang) katanya lagi.dia mmg mahu kuil itu ada di sec.23.tp apa saja keputusan.mereka akur.

melayu : dpan rumah sy india.jiran sy india. dulu.ikan dia mati.sy boleh tau.skrng tidak. :(. di tingkat atas dn di tingkat bawah ada tmpt india sembahyang. ada one time tmpt tu tebakar.sy tlg .sy masuk tmpt smbahyang mereka utk padamkan api.supaya tk merebak. sgt harmoni. tak ada kira kaum.
mb : *senyum.mungkin lega.
sudden ..
situasi dua
india : sy wakil dr persatuan india.sy mahu bgtau.kami setuju dan ttp mahukan kuil di situ.ada 48 keluarga.tak seorang pn membantah.sy ada bukti.sy ada fakta.ckp guna fakta.sy rasa org islam dah kacau sensitiviti kaum india. walhal. india sendiri boleh terima ada masjid.boleh terima 5 kali azan satu hari tiap tiap hari
melayu : agama jgn sebut. (dn berlaku lah kekecohan ..walaupun hampir ada hepi ending.tp in the end.tiada juga hepi ending)
__________________________________________________
aku : aku tk sokong mana mana.mana baik mana buruk.mereka tahu. apa betul.apa salah.mereka tahu.dn yang penting Allah lagi maha mengetahui.Mari berdoa agar kita aman damai. aku tk peduli dgn 1 malaysia yg di laung laungkan.tp aku peduli dgn hati kalian semua. mari berdoa kita tidak bepecah.mari berdoa.kita tidak beperang.mari berdoa adil itu selalu ada. Ameen.
salah kan siapa saja kamu mahu salahkan. keluarkan bahasa kasar yg kamu mahu sampaikan kepada yg kamu rasa salah.tindas siapa yg kamu mahu tindas. sbb sy tahu akhirnya Tuhan msti tunjukkan kebenaran. Aku percaya itu.
p.s :entri ini mmg emosi.mmg.sbb aku ada kt situ.ini yg aku boleh share.tidak lebih.tidak kurang.

6 comments:

asrap said...

yes... Islam menyuruh kita supaya ada toleransi walaupun berlainan agama

sha sha =) said...

u were there..
emm..bahaya.. tp gud gak.. at least u gain sumtin :D

sha sha =) said...

u were there..
emm..bahaya.. tp gud gak.. at least u gain sumtin :D

puspaSARI. said...

asrap : :)
sha : uuuuuuu, tula :)

AjuA said...

takbirrr....!
*senyap..

aku salah blog ke ni..?

puspaSARI. said...

ajua : :p. lorat ek? *dusyum*